26 Ağustos 2016 Cuma

Özür Dilerim...

Merhaba arkadaşlar. Umarım iyisinizdir. Biliyorum baya bir süredir hiç bir şey paylaşmadım. Özür dilerim. Ama yeni ukulelemin gelmesini bekliyordum. Ve geldiii.

Artık sizinle yeni şeyler paylaşmaya hazırım. Şu an kafamda arıyorum paylaşılacak bir şey. Eğer bilmek istediğiniz bir şey varsa yorumlara yazın, seve seve burada paylaşırım.


İşteeeee !! Bu da yeni aldığım ukulelem. Markası Kala Maun Tenor. Eğer sizde beğendiyseniz ve almak isterseniz söyleyin yorumlara yazarım.

Bay bayyyyyy 

16 Temmuz 2016 Cumartesi

UKULELE TAB OKUMA

Merhaba arkadaşlar yine başka bir blog ile beraberiz. Sonunda en ukulele için en önemli şeye geldik.

TAB OKUMA !!

Tab okuma çok önemlidir. Çünkü her şarkıyı akorla çalmak bir yerden sonra sıkıcı gelir ve solo çalmak istersiniz. İşte bugünkü konumuz sayesinde artık çalabileceksiniz.

TEMEL TAB
 -Perdeler ve Teller-

Her bir çizgi ukulele üzerindeki teli temsil eder. Ancak sizin pek de ummadığınız gibi olup, başaşağıdır. Tab'ın en üstündeki çizgi "A" (çalarken yere en yakın olan); onun altında ki "E"; onun altında ki "C" ve en altta ki çizgi ise "G" dir.




Alışması biraz uzun sürer. Çizgiler üzerinde ki numaralar hangi teli çalmayı ve hangi perdede çalmamız gerektiğini gösterir.


  İşte, ikinci teldeki numara "E" telini temsil ediyor. Ve sadece bu tel çalınmalı. Çünkü başka telde numara yok. Ve o numara ise kangi perdede çalınması gerektiğini gösteriyor.


Yani bu tab birinci perdede ve "E" telinde çalınması gereken nota bize "Fa" notası birdiyer adıyla "F" notasını verir.



Eğer o tel hiç bir perde kullanılmadan sadece kendi başına çalınacak ise bu sefer o tel üzerine "0" rakamı konur.







EVET ARKADAŞLAR TAB OKUMAYI ÖĞRENDİNİZ. ARTIK DİĞER ŞARKILARI DA ÇALABİLİRSİNİZ. SİZE SÖZ VERDİĞİM GİBİ "BODYSURFING" ADLI ŞARKININ TABLARINI VERİCEM. İSTERSENİZ ÇALMAYI DENEYİN. AMA GERÇEKTEN ZOR BİR PARÇA, ÇALAMAYABİLİRSİNİZ. ENDİŞEYE GEREK YOK BİR KAÇ ALIŞTIRMADAN SONRA RAHTLIKLA ÇALABİLİRSİNİZ. YİNEDE ELİNİZİN ALTINDA OLSUN. 

BAŞKA BİR BLOGDA GÖRÜŞMEK ÜZERE.....

"Bodysurfing" Tab Link: https://tabs.ultimate-guitar.com/h/honoka_azita/bodysurfing_tab.htm

(Bu şarkı normalde iki kişiyle çalınıyor. Birisi solo yaparken diğer işse akorları çalıyor. Eğer iki kişi ile çalıcaksanız akorlar hemen üzerlerinde yazıyor. iyi eğlenceler....)





15 Temmuz 2016 Cuma

======================================**==============================================

Merhaba arkadaşlar,




Herhangi bir şeyi sizinle paylaşmamı isterseniz, herhangi bir soru sormak isterseniz ya da bloguma birşey önermek isterseniz lütfen yorumlara yazınız. Aynı şey eksiklerim için de geçerli. Seve seve cevaplarım. Bloguma sık sık göz atıyorum bu sayede yorumlarınızı en kısa zamanda cevaplarım.


Yakında sizlerle bir süpriz paylaşıcam. Benim için çok önemli.

Takipte kalın.....            :D :D


"VİDEO TİME""

Merhaba arkadaşlar. Bugün bir şey öğretmeye değil sizinle çok beğendiğim bir şey paylaşıcam.


Yukarıda gördüğünüz kişiler Hawaii'de yaşıyorlar. Gördüğünüz gibi gerçekten harika çalıyorlar. Onları ilk izlediğimde büyük bir heyecanla "Hemen ukulele çalmayı öğrenmeliyim" demiştim ve ilk ukemi almıştım. Ve eğer söyleme gerekirse gerçekten buna  değdi. İlk sırf bu şarkı için almıştım ama sonra ukulelenin harika bir müzik aletini olduğunu keşfettim ve hemen diğer şarkıları öğrenmek istedim.

Yukarıdaki kişiler Honoka ve Azita. Honoka 18, Azita ise 15 yaşında. Gerçekten harika çalıyorlar. Ve bu şarkıya bayılıyorum. Youtube kanallarıda var. Takip etmenizi öneririm.

Şarkının adı Bodysurfing. Herb Ohta nam-ı değer Ohta San tarafından yazılmıştır. Çok güzel bir şarkı. Yakın zamanda tab okumayı öğrenince size bu şarkının tabını göstericem. 

Görüşmek üzere......


UKULELE NOTALARI

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlerle ukulele notalarına göz atıcaz. Bu notaları bilmemek olmaz. Hepsinin yerini ezberlemek zorunda değilsiniz çünkü size küçük bir püf nokta vericem ve bu sayede her notayı ukulele üzerinden kolayca bulabileceksiniz.

Hadi başlayalım !

İlk önce öğrenmemiz gereken notaların isimleri. Yabancılar bizim gibi notalara do, re, mi olarak değil de C, D, E olarak isimlendiriyorlar.

Do     Re     Mi     Fa     Sol     La     Si

C       D       E       F       G       A       B

İşte notaların harf olarak karşılığı.

Ve ukulele üzerinde ki ana notalar ise,

G ||-----------------------------------------------        EN İNCE TEL EN ÜSTTE

C ||-----------------------------------------------

E ||-----------------------------------------------

A ||-----------------------------------------------

bu şekildedir.

Şimdi ise teller üzerinde ki diğer notalara bakalım.









Gördüğünüz gibi bu şekilededir. Ve eğer sap daha uzun olsaydı aynı şekilde ilerlerdi. Şimdi size bunun püf noktasını söyliyim.

"E" teli hariç diğer tellerde ki notalar bir boşluk ile başlıyor. Bunun örüntüsü şöyle,

A ||-----|-----B-----C-----|-----E-----F      ve böyle devam eder.

Yani "E" teli hariç hepsi "boş,nota,nota,boş,nota,boş,nota,nota" şeklinde ilerliyor.

"E" telinde ise; "nota,boş,nota,boş,nota,nota"  olarak devam eder.


Eveeeeet. Artık ukulele üzerinde ki notaları ve ilerleyiş sırasını biliyorsunuz. Tekrardan başka bir blog'da görüşmek üzere.


13 Temmuz 2016 Çarşamba

UKULELE AKORLARI

Evet arkadaşlar geçen sefer ukeyi evde nasıl akort edebileceğimizi göstermiştim.

Bugün ise en yaygın uke akorlarını göstericem.



İşte yukarıda ki akorlar ukulele için en yaygın akorlar. İlk önce bunları öğrenerek başlıyabilirsiniz.

Size bunları nasıl okuyacağınızı açıklayayım.

Şu an gördüğünüz akorlar ukulelenin sapının yukardan görünümü. En soldaki çizgi en üst, en sağda ki çizgi ise ukulelede ki en alt çizgiye karşılık gelir.

Şu an ki akorlar gördüğünüz gibi ilk dört perde içerisinde.

Uke akorları sadece bundan ibaret değil. Eğer daha fazlasını keşfetmek istiyorsanız, size bir program önereyim. Bende bunu kullanıyorum ve gerçekten çok faydalı.

İsmi "Chordette". Size şimdi indirme linkini altta vericem. İyi kullanmalar. :D :D

Linkhttp://www.ukefarm.com/chordette/Chordette2_Win.zip

Not: Yukarıda ki indirlen dosyanın içinde "Externals" adlı bir klasör var. Bu klasörün içindekileri kopyalayın ve "C:\Windows\Fonts" adlı yere yapıştırın. Sonra uygulamayı açın ve çalmaya başlayın.

12 Temmuz 2016 Salı

Merhaba arkadaşlar yeni bir blog yeni bir konu...

Eğer aranızda yeni ukulele almış biri varsa, biraz kullandıktan sonra akort gittiyse ve ukenin akortunu yeniletmek için müzik mağzalarına gitmeye üşeniyorsanız bu konu sizin için açıldı.

Şimdi size nasıl yapıcağımız göstereyim....

1- AP Tuner adlı programı indirin. (LİNKİ AŞAĞIDA VERDİM.)

2- İndirdiğiniz programı kurun ve çalıştırın.

3- Her açtığınıda kod falan ister ama siz "Use tuner without registerin" adlı butona tıklayarak her seferinde ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

4- Programı açınca üşt taraftaki bardan "Note" seçeniğine tıklıyoruz ve ordan "Edir Note Presets" seçeneğine tıklıyoruz.

5- Yeni bir pencere açılıyor ve "New" seçeneğine tıklıyoruz ve listede yeni akortlar girmemiz için yer açılıyor.

6- Açılan yerde "Notes" kısmına iki defa tıklıyoruz ve içine notaları giriyoruz.

7- Notalarımız "G4, C4 ,E4, A4". Bu C-Tuningdir. En yaygın olan... Hangi sırayla yazdığınızın önemi yok program kendi sırasına koyacaktır. Ama virgülle ve boşlukla yazmaya dikkat ediniz.

8- Notaları girdikten sonra "New Presets" yazan yere çift tıklıyarak isim veriyoruz. (Ben Ukulele dedim ama size kalmış)

9-  ""Save" butonuna tıklıyoruz ve pencere kapanıyor. Tuner'ın kendi penceresine dönüüyoruz.

10- Tekrar yuarıdan "Note" başlığına tıklıyoruz ve açılan pencereden "Note Presets" seçeneğine geliyoruz. Yan tarafta açılan pencereden notalarımıza isim verdiğimiz seçeneğe tıklıyoruz.

11- İşte oldu. TEBRİKLER !! Telleri yukarıdan aşağı doğru akort edin. Artık evde akort yapabilirsiniz.

NOT: Mikrafon lazım. Ama heralde anlamışsınızdır. İyi akortlamalar....

Program Linki: http://www.tamindir.com/ap-tuner/indir/


UKULELE BOYUTLARI 

SOPRANO
Uzunluk: 53 veya 54 cm
Akort: G, C, E, A
Perde: 12 ile 15 arasında



Soprano ukulele diğer ukulelere ekıyasla en yaygıın bulunan uke türüdür. Yeni başlayanlar için bu tür önerilir. İnce notalara uşlaşamaz. Diğer uke fiyatlarına kıyasla balangıç olarak fiyatları değişir. Genelde büyük elleri olan insanlar soprano çalarken zorlanır çünkü perdeler birbirine çok yakındır. Ne yazık ki bende onlardanım... :D :D


CONCERT
Uzunluk: 58 ile 59 cm arası
Akort: G, C, E, A veya D, G, B, E
Perde: 15 ile 20 arası







Concert ukulele sopranoya kıyasla biraz daha büyük bir boyuta sahiptir. Boyut olarak büyük olması tellerin daha gergin olmasına neden olmaktadır, ancak bu sayede akor ve notalarda daha temiz bir ses elde edebilirsiniz.

 TENOR
Uzunuluk: 66 ile 68 arası
Akort: G, C, E, A, veya D, G, B, E
Perde: 17 ile 19 arası

Tenor ukulele concert uke den biraz daha büyüktür. Ses ve tını olarak concert ile kıyasla daha tamdır. Konser veren kişiler genellikle bu türü kullanır çünkü daha iyi bir ses aralığı vardır. Soprano ile kıyaslarsak ikiside eşit derecede ince ses çıkartır ama tenor daha fazla kalın ses çıkartabilir. Buda onun ses aralığının geniş olduğunun göstergesidir. Benim yaşadığım yerde tenor ukulele satan bi yer ile karşılaşmadım. [Bu konuda çok cahiller :( :( ]
Bu arada benim ukulelemde tenor ve gerçekten memnunum eğer almayı düşünüyorsanız hiç sorun değil alın. Yeni başlıyor olsanız bile. En azından ben öyle yaptım. :D :D

BARİTONE
Uzunluk: 76 cm +
Akort: D, G, B, E
Perde: 18 ile 21 arası

Fark ettiyseniz baritone ukulelenin akortu daha farklıdır. Bunu sebebi gitarın alt 4 telinin tınısına neredeyse eşit olması. Bu şekilde kullanılır çünkü daha derin bir ses elde etmek istenir. Baritone ukulele blues çalanlar için harikadır.

EVET ARKADAŞLAR BUNLAR UKUELEL TÜRLERİ VE ONLAR HAKKINDA BİLDİKLERİM. UMARIM BEĞENMİŞSİNİZDİR. DAHA FAZLASI GELECEK....

GÖRÜŞÜRÜÜÜÜZZZZ

Şimdi ilk blogumuzu paylaşalım.....

UKULELE NEDİR ?

Ukulele 19.yüzyılda Hawaii'de geliştirilmiştir.Hawaii yerli halkının bu aleti geliştirirken Portekizlerin adaya getirdikleri "cavaquinho" adlı aletten esinlendikleri düşünülüyor.Ayrıca ukulele Hawaii dışındada birçok ülkede popülerdir.Örn;Yeni Zelanda,Tayland.

Ukulele Hawaii Dili'nde zıplayan pire anlamına gelmektedir.Ukulele genellikle dört telli bir enstrümandır.Çoğunlukla uke olarak kısaltılır.Tellerinin akortu G, C, E, A veya A, D, F#, B şeklindedir.Normal bir ukulele naylon veya kiriş telli olabilir.Ukuleler kendi aralarında dört boyuta ayrılırlar,bunlar:soprano,konsert,tenor ve baritone'dur.








Merhaba arkadaşlar !!

UKULELE FAN CLUB bloguma hoşgeldiniz.

Eğer sizde benim gibi ukuleleyi çalmayı çok seviyorsanız ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, bu blog tam size göre....

Burada sizlerle ukulele hakkında bilgiler, şarkılar, akorlar, parmak alıştırmaları ve daha fazlasını göstericem.

Umarım eğleniriz !! <3